WISHES: MONKI (+15% DISCOUNT)

#zeroshoppingchallenge

Tilbage i august gennemførte jeg en Zero Shopping Challenge, som jeg var blevet stillet af min veninde og kollega Cille (som også har bloggen bestainable) i forbindelse med hendes bog Challenge Metoden. Den er nu på gaden og fyldt med tonsvis af gode challenges – alt fra træning, til shopping, bæredygtighed osv. Nedenfor kan I se den fulde dagbog og mine tanker dag for dag i en hel måned uden shopping tilbage i august 2019. Det er stof til eftertanke og jeg vil mene at jeg lærte virkelig meget af udfordringen – jeg har i hvert fald ændret mine shoppingvaner gevaldigt siden – både af hensyn til miljøet, min pengepung, mit forbrug generelt osv. Stor anbefaling herfra – køb den HER.

Forventninger 

Da Cille spurgte mig, om jeg havde lyst til at teste en Challenge til hendes nye bog var jeg en blanding af beæret og rædselsslagen. Jeg er typen som, ligesom de fleste andre mennesker (I guess), får lyst til at gøre det jeg ikke må. Eksempelvis holdt jeg én dag på detox og det var lige indtil jeg fik muligheden for at spise smør, hvor jeg røg i med begge ben. Og jeg kender mig selv godt nok til at vide, at shopping er min ultimative achilleshæl. Jeg shopper utroligt meget. Det er ikke noget jeg er stolt af, men det er simpelthen en af de ting i livet som jeg sætter allermest pris på og jeg elsker at købe nye ting. Måske endda så meget, at jeg ofte har fået helt ondt i maven over mig selv fordi jeg godt ved, at jeg har et usundt forhold til shopping. Jeg har eksempelvis en gang nærmest impulsivt købt et par alt for dyre støvler fra min telefon i en overfyldt metro i mega hedebølge, jeg har gemt poser og løjet overfor diverse roomies for ikke at blive dømt for mit shoppeforbrug og jeg har slæbt stakkels mennesker rundt i diverse storbyer for at komme ind i bestemte butikker. 

Jeg har accepteret og givet mig selv titlen shopaholic for længst og der er ingen tvivl om, at shopping er blevet en slags “fix” for mig. Og det virker. Shopping giver mig sommerfugle i maven, hjertebanken og en lykkesrus. MEN jeg har for mange ting, shopping er dårligt for miljøet og jeg mangler VIRKELG ikke noget! Cille sagde fra starten at jeg helt selv måtte bestemme, hvor længe min Challenge skulle vare – mit første bud var én uge, da jeg var overbevidst om, at det var alt jeg kunne klare, men efterhånden som jeg tænkte over det fik jeg blod på tanden og jeg besluttede mig til sidst for at tage en hel måned. Det vil altså sige 30 dage uden shopping. Grunden til at det er så svært for mig at lade være er, at hvis jeg ser noget som jeg virkelig, virkelig godt kan lide, så oplever jeg en nærmest lammende følelse af, at jeg MÅ have det og helst med det samme. Ofte er denne følelse forbundet med en følelse af YOLO og adrenalin og så kører jeg kortet eller klikker det hjem. Sådan er det bare. 

Derfor ved jeg også, at hvis jeg ikke må shoppe til mig selv i en hel måned, så bliver jeg nødt til at stille nogle regler op for mig selv og få afklaret nogle ting med mig selv inden – og her er det vigtigt at kende sine egne svagheder. De største fælder for mig er disse fire:

 1. Shopping apps. jeg er jævnligt inde på diverse shopping apps, hvor jeg browser deres indhold og gemmer de items jeg bedste kan lide/overvejer at købe. Jeg har måske 3-4 apps som jeg åbner et par gange om ugen og disse bliver suppleret med jævnlige besøg på Gannis webshop. Jeg tænker, at jeg må tage stilling til om jeg overhovedet skal åbne disse apps under min zero shopping Challenge og jeg kommer frem til, at det kan være en god øvelse i, at gemme ting man kan lide og så genbesøge dem efter en måned og se om man virkelig ikke kan leve uden dem (spoiler: det kan man nok godt) 
 2. Nyhedsmails. Og specielt nyhedsmails med rabatkoder og udsalg. Jeg må være et godt eksempel på, hvor godt nyhedsmails fungerer og disse mails er nok cirka skyld i 60% af mine køb. Her tror jeg det handler om, simpelthen bare at slette dem uden at åbne dem i den måned jeg kører Zero Shopping Challenge og så bruge det jeg lærer i den måned til ikke at hoppe i med begge ben bare fordi der er et godt tilbud. Heriblandt skal man lære at stille sig selv spørgsmålet: ville jeg have købt det hvis ikke det var på tilbud? I mange tilfælde er svaret sikkert nej. 
 3. Instagram. Jeg har specielt én profil jeg følger på Instagram, som kan få mig til at købe på stedet. Hendes stil er så sej, at jeg simpelthen bliver forblændet og vil have det samme som hende. Det lyder måske latterligt, men sådan er det. Her handler det rigtig meget om, at jeg skal kigge indad og prøve at tænke mig godt om og se om jeg ikke har noget det minder om i min gaderobe, som jeg så kan genfinde kærligheden til. Det har man jo faktisk virkelig tit! (red. vi taler om Blanca Miro her)
 4. Mere vil have mere. Jeg står tit i den situation, at når jeg har købt (eller fået) noget nyt, så ser jeg ting der ville passe perfekt til, som jeg pludselig også craver. Her handler det igen om, at kigge på hvad man allerede har og samtidig tænke på kombinationer inden man køber et nyt item. 

Dag 1

Jeg  vælger at starte min zero shopping Challenge en søndag i min sommerferie. Det siger måske lidt om, hvor meget jeg stoler på mig selv. Hvad der lige skal siges er, at det er udsalgssæson – som i slutspurt, så det er ikke fordi det er helt nemt. Men jeg ignorerer diverse mails og prøver at tænke på alle de dejlige ting jeg har i skabet. 

Dag 2 

På andendagen går det overraskende godt. Jeg er ved godt humør og jeg har blod på tanden. Jeg tænker, at jeg kan lære rigtig meget af den her Challenge og jeg ved, hvor stolt jeg bliver af mig selv, hvis jeg gennemfører. 

Dag 3

Første rigtige udfordring opstår. Jeg er i Magasin, for at købe nogle håndklæder for min kæreste og lige ved indgangen hænger den mest cute taske sat ned med 70(!!!!!)%. Jeg have 100% købt den på stedet, hvis ikke det var for min Challenge, så den er selvsagt lidt svær at efterlade. 

Dag 4 

Jeg har en rigtig ordnings-dag, hvor jeg sætter noget af det tøj jeg ikke bruger til salg på Trendsales og sender en jakke afsted til en heldig ny ejer. Jeg må indrømme, at det føles rigtig godt, at sælge ud, uden at der nødvendigvis skal nyt ind (det plejer at være det, der er formålet). Spiser frokost med min far og det øsregner, så jeg ytrer at jeg ønsker mig et par gummistøvler fordi det jo ikke går, at jeg går rundt i Dr martens hver gang det regner. Han spørger mig, hvorfor det egentlig ikke går, da det jo lader til at fungere fint, hvorefter det går op for mig, at det jo går fint og at jeg slet ikke har brug for gummistøvler (!!!) Jeg bliver lidt glad ved tanken om, at jeg på den måde kan bruge mine Dr martens støvler endnu mere og dermed har “sparet” et par gummistøvler. 

Dag 5 

En af de få dage, hvor jeg ikke har skænket shopping en tanke. Jeg sælger et par sko og sender dem til en ny heldig ejer. Zen

Dag 6 

Den her zero shopping Challenge får mig til at få lyst til at detoxe yderligere og jeg rydder ud i min telefon, ordner mine apps og afmelder mig irrelevante nyhedsbreve.

Dag 7 

Har slet ikke tænkt på shopping hele dagen. Til gengæld drømte jeg, at jeg kom til at købe en bluse fordi jeg glemte min zero shopping Challenge, hvorefter jeg fik så meget skyldfølelse og følte mig som den største snyder! Godt tegn på at jeg tager udfordringen meget seriøst måske? 

Dag 8 

Sidste dag inden min ferie slutter og en oplagt dag med sofa og serier og online shopping – men ikke idag! Dét at jeg ikke må shoppe gør faktisk også, at jeg ikke rigtig har lyst til at browse webshops og shoppe-apps, så det er også en meget god online detox. 

Dag 9  

Jeg har lidt ekstra tid tilovers, hvorfor jeg beslutter mig for at lave et “Wishes” blogindlæg med pæne ting fra Weekday til min blog. Det skulle jeg aldrig have gjort for det er ren tortur. Men sikkert også sundt for mig?

Dag 10 

Der opstår en mindre krise, da jeg modtager et nyhedsbrev fra Topshop om, at de har en masse nye varer på deres webshop. Jeg klikker lige ind på deres webshop – helt casual og med en overbevisning om, at jeg sagtens kan styre det og ser desværre, at de har fået nogle sko som jeg bare MÅ eje! Så pæne!!! Jeg beslutter mig efter lang tids overvejelse for, at tilføje dem til mine “favorites” og vende tilbage til dem efter min Challenge er slut. Måske er de slet ikke så pæne til den tid? (red. jeg kan vitterligt ikke huske disse sko den dag idag)

Dag 11  

Jeg tænker overhovedet ikke på shopping idag og det går op for mig, hvor mange penge jeg rent faktisk kan spare om måneden ved ikke at shoppe! 

Dag 12 

Jeg skal til bryllup på lørdag og jeg har nul tøjkrise – måske netop fordi, at jeg ikke må købe noget. Jeg købte faktisk kjolen for 2 måneder siden hos et brand, som producerer tingene ud fra bestilling – dvs de har intet på lager, men laver hvert piece, når det bliver bestilt på webshoppen. Den var i den dyre ende, men den havde stået på min ønskeliste i meget lang tid og jeg kan mærke helt ind i hjertet hvor glad jeg er for den. Det er helt sikkert stof til eftertanke ift mine shoppevaner fremover. Jeg føler rent faktisk at jeg lærer ting på den her detox! (red. kjolen er fra Sleeper og et af de bedste køb nogensinde!)

Dag 13  

Alt for stresset over tale til bryllup til overhovedet at tænke på shopping. 

Dag 14 

Dagen hvor jeg skal have min flotte kjole på, som jeg er endnu gladere for fordi jeg har haft den hængende så længe. Jeg bliver mere og mere overbevist om, at dette er den nye måde at shoppe på. 

Dag 15 

Tømmermænd plejer for mit vedkommende at involvere minimum shoppe-lyst og det gælder heldigvis endnu mere idag. 

Dag 16 

Igen i nat havde jeg mareridt om, at jeg kom til at shoppe og fik sindssygt dårlig samvittighed. Jeg forestiller mig at det er lidt samme scenarie, som hvis en ryger stopper med at ryge og drømmer at de ryger cigaretter? Man får en følelse af kæmpe skuffelse og bliver helt ked af at alt det man har arbejdet på falder på jorden. 

Dag 17 

Jeg er over halvvejs i min Challenge og jeg har sindssygt optur. Min konto har det meget bedre end den normalt har på den her tid af måneden og jeg har ikke nogle deciderede cravings. Hvis der er noget jeg virkelig forelsker mig i tilføjer jeg det til min ønskeliste i en note på telefonen og så mærker jeg efter i noget tid. På den måde ved jeg at jeg indgår impulskøb og i steder ender med et item som jeg bliver sindssygt glad for i længere tid. 

Dag 18

Min shoppelyst er kæmpestor idag. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men sådan er det bare. Jeg skal styre mig virkelig meget for ikke at gå på TopShops app og browse eller tjekke om de bukser jeg øsnker mig fra Gannis nye kollektion er kommet på deres webshop. Jeg tager en dyb indånding og tager mig sammen og tænker at det er de her situationer der kan gøre mig stærkere i det lange løb. Must resist. 

Dag 19 

Jeg craver en perfekt t-shirt, en cardigan med shoulder pads og en læderskjorte og nogle smarte jeans. Ved nærmere eftertanke er dette alle ting som jeg kan finde vintage, så det er noget jeg vil tænke mere over fremover: kan det fås vintage? 

Dag 20 

Får på en eller anden måde forvildet mig ind i &other stories hvor der er sygt mange pæne ting. Et kort sekund tænker jeg “Fuck it – jeg har holdt 20 dage, jeg må godt” men jeg beslutter mig for at kigge og samle inspiration og gå ud af butikken med rejst pande og uden at købe noget. Bliver lidt stolt af mig selv. 

Dag 21 

Jeg har tømmermænd og de Ganni bukser jeg har haft på min ønskeliste siden jeg så dem på Instagram for 3 måneder siden er endelig kommet online! Det kribler lidt i fingrene for at trykke køb, men jeg tænker at det ikke kan skade at tænke lidt ekstra over det. 

Dag 22

Jeg går på opdagelse i mit skab og finder en skjorte jeg har arvet fra min farmor frem. Sætter den sammen med en af hendes gamle trenchcoats og føler mig overraskende sej – måske fordi jeg er fuldt iklædt vintage items (næsten) og på den måde har et one of a kind outfit! Jeg besøger hende samme dag og hun bliver så exited over at se sit gamle tøj i brug at hun giver mig en af min oldemors gamle brocher, som jeg bliver SÅ glad for. Den følelse er der intet nyt der kan måle sig med! Win/win situation

Dag 23 

Jeg tænker ret meget på de Ganni bukser må jeg indrømme. Jeg beslutter mig for at tage forbi en af deres butikker og prøve dem, så kan jeg få drømmen af/bekræftet og så kan jeg købe dem når min Challenge slutter. Men ikke på dagen eller dagen efter – det virker for desperat og jeg skulle jo også gerne lære lidt af den her Challenge! 

Dag 24 

Jeg får en notifikation fra Net-a-porter om at deres udslag er nedsat med op til 80% OG at man kan spare 20% yderligere. Jeg må lige ind og tjekke ud om det gælder de ting jeg har i mine saved items (det gjorde det ikke, men det havde heller ikke gjort nogen forskel). Det viser virkelig bare hvor nemt det er at blive fristet fra højre og venstre og netop derfor tror jeg det er sindssygt sundt for mig med denne Challenge, så jeg lærer at stå imod og ser at man ikke behøves at slå til fordi man lige føler for det i momentet. 

 

Dag 25  

Min papsøster har fødselsdag imorgen og jeg skal derfor hente hendes gave på posthuset. Det føles lidt som  at shoppe, men jeg må konkludere at turen på posthuset er sjovere når man henter pakker til sig selv…. antiklimaks.

Dag 26 

En dag hvor jeg, set i bakspejlet overhovedet ikke har tænkt på shopping en eneste gang. Det er vildt nok, specielt fordi jeg ikke har shoppet i 26 dage (!!!)

Dag 27  

Jeg skal til endnu et bryllup imorgen og jeg ved ikke hvad jeg skal have på endnu. Dog er det som om min tøjkrise bliver mindre i kraft af at jeg ikke må købe noget, da jeg på den måde kun har de muligheder der hænger i mit skab – dermed kan jeg ikke skynde mig ind til byen og stressshoppe en eller anden impulskjole.

Dag 28 

Jeg finder en to år gammel kjole frem i skabet og bliver helt amazed over hvor pæn den er??? Får vildt mange komplimenter for den og bliver endnu mere stolt over at jeg kan sige “Den her? Den er faktisk gammel”. Der er også større chance for at man ikke dukker op i det samme som de andre gæster, hvis man er iklædt vintage eller gamle items.

Dag 29 

De sidste fire dage har jeg stort set ikke tænkt på shopping! Hver gang jeg tænker på at shoppe så tænker jeg: Why bother? Jeg må jo alligevel ikke købe noget. Man kan vel sige at jeg har vænnet mig til min Challenge. Samtidig har jeg fundet ud af af jeg ikke behøver at shoppe, hvilket er lidt af en åbenbaring. 

Dag 30 

Jeg har virkelig meget optur over, hvor mange penge jeg har selvom vi skriver slutningen af måneden – det er helt vildt mærkeligt for mig! Jeg føler mig virkelig stolt af mig selv og jeg har virkelig fundet ud af at jeg ikke behøver at shoppe. Ligesom i starten af min challenge har jeg en enorm lyst til at rydde ud i mit skab og sælge ud af de ting jeg ikke bruger. Clean Slate! Jeg har også en overbevisning om, at hvis man ofte rydder ud og vurderer sine ting så bliver man mere bevidst om hvad man har, samtidig med at man genfinder glæden ved de ting man allerede har i skabet. 

Dag 31

SIDSTE DAG!!!! Og jeg har det ikke engang sådan at jeg bare skal ud og købe en hel masse. Jeg tror faktisk jeg tager et par dage til for at bevise overfor mig selv (og overfor Cille) at jeg har lært noget af den her challenge, for det føler jeg virkelig at jeg har. Jeg tror ikke jeg har holdt 30 dages shoppefri siden jeg flyttede til København som 20-årig og det er fandme vildt (og uhyggeligt) at tænke på. Fra nu af vil jeg skrive mine ægte ønsker ned, shoppe med omtanke og tænke mig godt om. Og så vil jeg sørge for at tænke mere i vintage når jeg endelig køber noget nyt. 

Ting jeg har lært af min challenge:

 1. Vær god til at se hvad du har i skabet i stedet for at købe nyt. Ofte kan man genfinde kærligheden til noget man allerede har.
 2. Ferier skal ikke handle så meget om shopping. 
 3. Tænk dig om en ekstra gang inden du køber.
 4. Spar op til de store ting, som du kan blive glad for i mange år i stedet for at købe meget forskelligt. Lav en liste på din telefon over de ting du ægte ønsker dig / mangler og gå så kun efter disse. Følelsen ved at købe noget man har ønsket sig længe er meget federe end impulsshopping!
 5. Lad ikke shopping styre dig eller dit humør – find glæden i andre, ikke-materialistiske ting. 

Outcome 

Ting jeg uden tvivl havde købt, hvis ikke jeg havde været på Challenge: 

 • Nunoo taske på udsalg – 135 kr 
 • Topshop sko – 525 kr. 
 • Ganni bukser 1.500 kr. 
 • adidas sneakers 899 kr. 

 

Penge sparet på shopping (minimum): 3.059 kr

 

OG jeg har været meget mindre på min telefon, da mit behov for at tjekke shopping apps ikke har været ligeså stort, da jeg ikke har måtte købe noget. Mindre tid på telefonen resulterer i mere tid tilbragt på federe ting! 

 

Dagen inden min challenge sluttede fortalte jeg min søster, som jeg boede med, at nu var det snart overstået. Det første min søster sagde var, at jeg havde været en federe person at omgåes under min challenge, da det hele ikke har handlet så meget om shopping. Ikke nogle “Hey, vil du ikke lige med i Ganni? Jeg skal bruge din mening omkring en top” eller “skal du have noget med fra Asos?”eller “jeg skal lige i kiosken og hente en pakke” eller uopmærksomhed fordi jeg har min næse nede i en shopping app. Det er da stof til eftertanke!

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

WISHES: MONKI (+15% DISCOUNT)